…
Bu video klip, Sivil ve Ekolojik Haklar Derneği’nin (SEHAK) Anne Frank House iş birliği ile 5-7 Nisan 2019 tarihlerinde Çanakkale’de gerçekleştirdiği Hafıza Yürüyüşü etkinliği çerçevesinde üretilmiştir.
Klip Avrupa Birliği’nin finansal desteğiyle üretilmiştir. Klip içeriği tamamen SEHAK’ın sorumluluğunda olup, hiçbir şekilde Avrupa Birliği’nin görüşleri olarak gösterilemez.
© 2019 Sivil ve Ekolojik Haklar Derneği. Tüm hakları saklıdır. Avrupa Birliği’ne koşullu olarak lisans hakkı tanınmıştır.
Görüntüler, önceden yazılı olarak izin alınmak ve derneğimize referans verilmek koşuluyla kullanılabilir.
Klipte ele alınan konu:
Çanakkale’de 17. Yüzyıl ve sonrasında var olmuş Yahudi popülasyonun kültürel ve sosyolojik özellikleri incelendiğinde, Çanakkale’de yerleşik Yahudilerin Sefarad yani İberya yarımadasından göçen Yahudiler oldukları görülmektedir. Bu durum Yahudilerin 1492 göçü ile Anadolu’nun pek çok yerine olduğu gibi Çanakkale’ye de gelmiş olduklarını göstermektedir. Yahudilerin 17. Yüzyıl ve sonrasında Çanakkale tarihinde görünür izleri bulunmaktadır. Kentin, kültürel, ekonomik ve sosyal tarihinde önemli bir yer tutan Yahudiler, bir zamanlar oldukça önemli bir nüfusla Çanakkale’de ikamet etmektedir. Çanakkale’de üç büyük sinagog bulunması bu nüfus büyüklüğünün önemli göstergelerindendir. Günümüzde bu sinagoglardan yalnızca biri, Mekor Hayim sinagogu ayaktadır. Çanakkale’de Cumhuriyet sonrası bilinen üç Yahudi mahallesinden bugün yalnızca Havra sokak ve çevresinde yer alan mahalle kalmış durumdadır. Burada yer alan tarihi binaların hepsinde bir zamanlar yaşamakta olup kimi 1934 olayları sırasında kimi ise 1960’lardan sonra terk edilmiş durumda kalmıştır. Bugün şehrin nostaljik bir ögesi haline gelen Çanakkaleli Yahudiler yalnızca anılarda yaşamaktadır. Öldüğü güne dek Çanakkale’de kalan Yahudilerden biri olan Yaşar Yohay, Çanakkaleliler tarafından sevilen ve tanınan bir simge olduğundan öldükten sonra Havra sokağın hemen yanında yer alan sokağa kendisinin adı verilerek anısı yaşatılmaktadır. Yahudi Mahallesi’nin göbeğinde yer alan fırın yine bir Yahudi olan Sabetay tarafından işletilmekte ve eski günlerde olduğu gibi börek ve poğaçaların yanı sıra Yahudilerin özellikle Cumartesi sabahları yedikleri fırın yumurta satışına devam edilmektedir. Günümüz Çanakkale’sinde Yahudiler artık bir zamanlar olduğu gibi şehrin görünür bir parçası olmasalar da bıraktıkları hafıza pek çok yerde yaşamaktadır.
SEHAK İletişim Bilgileri:
Adres: Osmanağa Mahallesi, Reşitefendi Sokak, No: 42, D: 5, Kadıköy/İstanbul
Telefon: +90-506-365 2729
Web sitesi: https://sehak.org
E-posta: bilgi@sehak.org
Facebook: https://www.facebook.com/sehak.tr
Twitter: https://twitter.com/SehakTr
Anne Frank Faaliyetleri İletişim Bilgileri:
Web sitesi: http://www.anne-frank.org.tr
Facebook: https://www.facebook.com/anne.frank.turkiye/
Youtube Kanalı: https://www.youtube.com/channel/UCtbdKGJ_F01ZXLryjNAxj8g