Gerçekleştirilen Anne Frank projesi faaliyetleri

Project Details
Date: | Apr 29 2019 |
Category: | Anne Frank Projesi faaliyetleri, Faaliyetlerimiz |
Author: | SEHAK |
Skills: | |
Comments: | 0 |
Tags: | Antisemitizm, Holokost |
Project URL: | View Project |
Share this: |
Description
Anne Frank’ın Yaşam Öyküsü Üzerinden Temel Haklar ve Demokratik Değerler Öğretimi Projesi faaliyetleri
2017 yılında başlamış olan ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen proje kapsamında gerçekleştirilen başlıca faaliyetler; Türkiye’de Holokost eğitimi için özgün ders materyallerinin üretilmesi, Hafıza Yürüyüşü etkinlikleri, “Anne Frank – Günümüz için bir Tarih” sergisinin beş ayrı ile götürülerek burada izleyici ile buluşturulması, yine beş ayrı kentte eğitmenler ve gençler için eğitimler, ulusal medyada Antisemitizm vakalarının izlenmesi.
Projeye destek veren paydaş kurumlar; Anne Frank House (Amsterdam, Hollanda); The International Association for Intercultural Education (Londra, İngiltere); Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SEÇBİR), İstanbul Bilgi Üniversitesi; Sosyal Güçlendirme için Spor ve Beden Hareketi Ağı (BoMoVu); Bağımsız Araştırma, Bilgi ve İletişim Derneği (Babil); Avlaremoz Platformu.
- Projenin ilk etkinliği, 29 Ocak’ta İstanbul’da gerçekleşen ve tüm paydaşların katıldığı koordinasyon toplantısıdır. Toplantıda, proje aktiviteleri konusunda paydaşlar ve danışma kurulu üyeleri bilgilendirilirken, iş birliklerine yönelik fikirler de tartışıldı.
- Türkiye’de Holokost eğitimi için özgün ders materyalleri üretmek üzere 10 uzman eğitmenden oluşan “Modül Çalışma Grubu” 2017 yılında oluşturulduktan sonra toplam 8 çalışma grubu toplantısı gerçekleştirdi. Grup, en son 16 Aralık 2017’de gerçekleştirilen çalışma sonunda Holokost, Antisemitizm ve insan hakları konularını kapsayan toplam 9 özgün ders modülü geliştirdi. Özgün yöntemler ve kaynaklar kullanılan bu çalışma ile, Türkiye’de Holokost konusunda ilk kez öğretmenlerin derslerinde uygulayabileceği ders materyalleri geliştirmiş oldu. Bu modüller 2019 yılı içinde web sitesi üzerinden paylaşılarak öğretmenlerin kullanımına açılacaktır.
- 2017 yılında, 10 – 12 Mart tarihlerinde Amsterdam’da, Anne Frank House (AFH) ofisinde gerçekleştirilen eğitim seminerinde, Türkiye’den katılan eğitmenlere, Holokost ve insan hakları konusunda AFH’nin uzmanları tarafından ders materyalleri üretimi ve insan hakları eğitimlerinde kullanılan yöntemler konusunda sunumlar yapıldı. Gerçekleştirilen çalışmaya, Türkiye’den, Modül Çalışma grubu çatısı altında görev alan 10 eğitmen katıldı.
- 2017 yılında, 25 Mart tarihinde Cezayir’de Nefret Suçları ve Nefret Söylemi İzleme ve Raporlama atölyesi düzenlendi. Toplam 285 başvurunun yapıldığı atölyeye, başvurular arasından seçilen 25 kişi katıldı.
- 2018 yılında, 8 – 11 Şubat tarihleri arasında Berlin’de, Anne Frank House iş birliği ile Hafıza Yürüyüşü eğitimi gerçekleştirildi. Almanya’nın Antisemitizmle mücadele alanında en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olan Amadeu Antonio Vakfı ile ofislerinde eğitimin düzenlenmesi için işbirliği sağlandı. Eğitim programı çerçevesinde Berlin’de yer alan Anne Frank Zentrum ve Holokost Anıtı ziyaret edildi. Eğitime Türkiye’den 10 kişi katıldı.
- 2018 yılında, 19 Mart tarihinde Şişli Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde düzenlenen “Anne Frank – Günümüz için bir Tarih” sergisi açılış törenine 150’den fazla kişi katıldı. Açılış töreninde Hahambaşı Rav İsak Haleva, Hollanda İstanbul Başkonsolosu Bart van Bolhuis, Hahambaşı Danışmanı Metin Delevi ve Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü birer konuşma yaptılar. Açılışta, Gülriz Suriri, Azınlık Vakıfları Temsilcisi Moris Levi, Hollanda İstanbul Konsolosluğu Kültür Ateşesi Dr. Quirine van der Hoeven, Şişli Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet Çakal ve Şişli Belediye Başkanı Danışmanı Nevin Zanona da bulundu. Sergi, kültür merkezinde 3 Nisan 2018 tarihine kadar sergilendi, 2500’e yakın kişi sergiyi ziyaret etti.
- 2018 yılında, İstanbul’da, 23 – 25 Mart tarihleri arasında Hafıza Yürüyüşü eğitimi düzenlendi. Şişli Belediyesi’ne bağlı Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde düzenlenen eğitim sonunda, değişen yaşam ve sokak isimleri üzerinden Tatavla (Kurtuluş) ve Galata’da Yahudi kültürü mirası konularını ele alan 5’er dakikalık iki kısa belgesel film çekildi. Belgesel filmlerin hazırlanması sırasında Avlaremoz platformundan Serdar Korucu ve Betsi Penso, Türkiye Yahudileri Hahambaşılığı Danışmanı Metin Delevi ve Yıl Müzesi Müdüresi Nisya İşman Allovi röportaj vererek katkı sağladılar. Galata ve Kurtuluş’ta gerçekleştirilen Hafıza Yürüyüşü eğitimine 66 başvuru yapıldı, başvurular arasından seçilen 12 kişi eğitim ekinliğine katıldı.
- 2018 yılında, 7 Nisan günü, Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde, gençlere yönelik “Nefret Suçları ve Nefret Söylemi İzleme Eğitimi” düzenlendi. Nefret suçu, nefret söylemi ve bunların medyada nasıl izleneceği üzerine verilen eğitime 123 başvuru yapılmış, başvurular arasından seçilen 20 kişi de eğitime katılmıştır.
- 2018 yılında, 8 Nisan ve 28 Nisan tarihlerinde, Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde iki günlük “Öğretmenler, Öğretmen Adayları ve Eğitimciler için Holokost ve İnsan Hakları Eğitimi” düzenlendi. Eğitimde, proje çerçevesinde Holokost eğitimi için uzmanlar tarafından geliştirilen ders modülleri ilk kez kullanılırken modüller eğitmenlere tanıtıldı. 46 kişinin başvurduğu eğitime başvurular arasından seçilen 20 kişi katıldı.
- 2018 yılında, 18 Ekim tarihinde İzmir Kemeraltı semtinde bulunan tarihi Portekiz Sinagogu’nda(EGİAD Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Merkezi) “Anne Frank – Günümüz için bir Tarih” sergisinin açılış töreni düzenlendi. 300’den fazla davetlinin katıldığı törende İzmir Musevi Cemaati Vakfı Başkanı Sami Azar, Türk Yahudi Toplumu Başkanı İshak İbrahimzadeh ve SEHAK eğitmenlerinden Özden Dönmez konuşma yaptılar. 28 Ekim’e kadar sergilenen “Anne Frank – Günümüz için bir Tarih” sergisi 1500 üzerinde izleyici ile buluştu.
- 2018 yılında, 20 Ekim tarihinde İzmir’de “Öğretmenler, Öğretmen Adayları ve Eğitimciler için Holokost ve İnsan Hakları” eğitimi gerçekleştirildi. Holokost’a dair temel kavramların ele alındığı eğitimde proje kapsamında üretilen özgün ders modüllerinden İnsandışılaştırma ve Propaganda adlı modüller eğitimcilere tanıtıldı. Bilgi Üniversitesi Sosyoloji bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Kenan Çayır ve tarih öğretmeni Ayşe Alan tarafından verilen eğitimlere 38 kişi başvuru yapmış, başvurular arasından seçilen 20 kişi eğitime katılmıştır.
- 2018 yılında, 21 Ekim tarihinde İzmir’de “Gençler için Demokrasi ve İnsan Hakları Eğitimi” gerçekleştirildi. Temel insan hakları ve demokratik değerler ile Holokosta dair temel kavramların ele alındığı eğitimde, proje kapsamında üretilen özgün ders modüllerinden Holokost Zaman Çizelgesi ve İnsandışılaştırma adlı modüller uygulandı. Eğitime başvuru yapan 24 kişiden 20’si eğitime katıldı.
- 2018 yılında, 7 – 8 – 9 Aralık tarihlerinde, İzmir’de Hafıza Yürüyüşü eğitimi gerçekleştirildi. Üç gün süren eğitim çalışması sonunda Kemeraltı bölgesinde Yahudi Kültür Mirası ve Kültürpark olarak bilinen fuar alanında İzmir Yangını konularını ele alan 5’er dakikalık iki kısa belgesel film çekildi. Belgesel filmlerin hazırlanması sırasında İzmir Musevi Cemaati Vakfı Başkanı Sami Azar ve araştırmacı-yazar Talat Ulusoy katılımcıları bölgelerde gezdirirken röportaj da vererek katkı sağladılar. İzmir’de gerçekleştirilen Hafıza Yürüyüşü eğitimine 81 kişi başvuru yaparken, başvurular arasından seçilen 15 kişi eğitime katıldı.
- 2019 yılında, 11 Ocak tarihinde Çanakkale Belediyesi işbirliği ile Çanakkale Kent Müzesi’nde “Anne Frank – Günümüz için bir Tarih” sergisi açıldı. 200 üzerinde kişinin katıldığı açılış töreninde Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, B. Türkiye Delegasyonu Ateşesi Maxime Montaigner ve SEHAK Yönetim Kurulu Başkanı F. Işıl Demirel konuşma yaptılar. Çanakkale Kent Müzesi’nde 31 Ocak’a kadar açık kalan sergiyi 2026 kişi ziyaret etti.
- 2019 yılında, 12 Ocak tarihinde Çanakkale’de “Öğretmenler, Öğretmen Adayları ve Eğitimciler için Holokost ve İnsan Hakları” eğitimi gerçekleştirildi. Holokost’a dair temel kavramların ele alındığı eğitimde proje kapsamında üretilen özgün ders modüllerinden İnsandışılaştırma ve Propaganda adlı modüller eğitimcilere tanıtıldı. Bilgi Üniversitesi Sosyoloji bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Kenan Çayır ve tarih öğretmeni Ayşe Alan tarafından verilen eğitimlere 45 kişi başvuru yaparken, başvurular arasından seçilen 20 öğretmen eğitime katıldı.
- 2019 yılında, 13 Ocak tarihinde Çanakkale’de “Gençler için Demokrasi ve İnsan Hakları Eğitimi” gerçekleştirildi. Temel insan hakları ve demokratik değerler ile Holokosta dair temel kavramların ele alındığı eğitimde, proje kapsamında üretilen özgün ders modüllerinden Holokost Zaman Çizelgesi ve İnsandışılaştırma adlı modüller uygulandı. Eğitime başvuru yapan 24 kişiden 12’si eğitime katıldı.
- 2019 yılında, 23 Mart tarihinde Edirne’de “Öğretmenler, Öğretmen Adayları ve Eğitimciler için Holokost ve İnsan Hakları” eğitimi gerçekleştirildi. Holokost’a dair temel kavramların ele alındığı eğitimde proje kapsamında üretilen özgün ders modüllerinden İnsandışılaştırma ve Propaganda adlı modüller eğitimcilere tanıtıldı. Bilgi Üniversitesi Sosyoloji bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Kenan Çayır ve tarih öğretmeni Ayşe Alan tarafından verilen eğitimlere yapılan 19 başvuru arasından 17 kişi katıldı.
- 2019 yılında, 5-7 Nisan tarihlerinde Çanakkale’de “Hafıza Yürüyüşü Eğitimi” gerçekleştirildi. Üç gün süren eğitim çalışması sonunda bugün Aynalı Çarşı olarak bilinen Halio Pasajı ile Yahudi Mahallesi olarak bilinen İsmet Paşa Mahallesi’ni konu edinen 5’er dakikalık iki kısa belgesel film çekildi. Çanakkale’de Yahudi Kültür Mirası, 1934 Trakya Olayları ve Yahudilerin kenti terk etmesi konularını ele alan belgesel filmlere yerel tarihçi ve mimar İsmail Erten röportaj vererek katkı sağladı. Çanakkale’de gerçekleşen Hafıza Yürüyüşü eğitimine 28 kişi başvuru yaparken, başvurular arasından seçilen 11 kişi eğitime katıldı.
- 2019 yılında, 19 Nisan tarihinde Mersin Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde “Anne Frank – Günümüz için bir Tarih” sergisi açıldı. Konser salonu ve gösteri merkezi olarak kullanılan mekanda açılan sergi 29 Nisan tarihine kadar açık kalırken 1500’e yakın kişi tarafından ziyaret edildi.
- 2019 yılında, 20 Nisan tarihinde Mersin’de “Öğretmenler, Öğretmen Adayları ve Eğitimciler için Holokost ve İnsan Hakları” eğitimi gerçekleştirildi. Holokost’a dair temel kavramların ele alındığı eğitimde proje kapsamında üretilen özgün ders modüllerinden İnsandışılaştırma ve Propaganda adlı modüller eğitimcilere tanıtıldı. Bilgi Üniversitesi Sosyoloji bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Kenan Çayır ve tarih öğretmeni Ayşe Alan tarafından verilen eğitimlere yapılan 30 başvuru arasından seçilen 19 öğretmen katıldı.
- 2019 yılında, 21 Nisan tarihlerinde Mersin’de “Gençler için Demokrasi ve İnsan Hakları Eğitimi” gerçekleştirildi. Temel insan hakları ve demokratik değerler ile Holokosta dair temel kavramların ele alındığı eğitimde, proje kapsamında üretilen özgün ders modüllerinden Holokost Zaman Çizelgesi ve İnsandışılaştırma adlı modüller uygulandı. Eğitime, başvuru yapan 54 kişi arasından seçilen 24 kişi katıldı.
- 2019 yılında, 26-28 Nisan tarihlerinde Mersin’de “Hafıza Yürüyüşü Eğitimi” gerçekleştirildi. Üç gün süren eğitim çalışması sonunda bugün Atatürk Evi olarak bilinen Mavromati Evi ile bir zamanlar pek çok farklı kültürden grubun bir arada yaşadığı ve çalıştığı anıt bir mekan olarak Uray Caddesi’ni konu edinen 5’er dakikalık iki kısa belgesel film çekildi. Mersin’de gerçekleşen Hafıza Yürüyüşü eğitimine 43 kişi başvuru yaparken, başvurular arasından seçilen 12 kişi eğitime katıldı.