Projeler dışı faaliyetlerimiz
Proje faaliyetleri dışında gerçekleştirdiğimiz etkinlikler:
- 2017 yılında, 15 Aralık tarihinde, İnsan Hakları ve Demokrasi bağlamında yürütülen “Değerlendirme ve İş birliği Arayışı Toplantısı” düzenlendi. Yaklaşık 40 başvurunun olduğu toplantıya 20 kişi katıldı. Toplantıda, Türkiye’deki gelişmelerin yanı sıra, SEHAK’ın insan hakları alanında yürüttüğü çalışmaların örgütlenebilmesi için tartışma yürütüldü.
- 2018 yılında, 27 Ocak günü Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma günü kapsamında Cezayir’de anma toplantısı düzenlendi. Toplantıda, SEHAK eğitmenlerinden F. Işıl Demirel, Şalom Gazetesi ve T24 yazarlarından Karel Valansi, Avlaremoz yazarlarından Serdar Korucu, Şalom Gazetesi genel yayın yönetmeni İvo Molinas konuşmacı olarak yer aldılar. Holokost süreci, Holokost yıllarında Türkiye ve antisemitizm konularının ele alındığı toplantıda 80’den fazla katılımcı yer aldı.
- 2018 yılında, 24 Şubat günü, 1942 yılında yaşanan Struma faciasını anmak üzere toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda SEHAK eğitmenlerinden F. Işıl Demirel, araştırmacı yazar Ayşe Hür ve Serenad adlı kitabı ile Struma vakasını geniş kitlelere tanıtan müzisyen ve yazar Zülfü Livaneli konuşmacı olarak yer aldılar. II. Dünya Savaşı yıllarında Türkiye, Struma gemisi ve olayın arka planının ele alındığı panele, 195 online başvuru yapılmış, 200’den fazla katılımcı ise salonda konuşmaları izlemiştir.
- 2018 yılında, 12 Nisan tarihinde Varşova Gettosu’nun Nazilere karşı direnişinin gerçekleştiği hafta dünyanın her tarafında, özellikle Yahudiler tarafından “Holokost Anma” günü olarak gerçekleştirilen etkinliklere paralel, SEHAK ve Avlaremoz Platformu ile iş birliği çerçevesinde etkinlikler düzenledi. “Anne Frank – Günümüz için bir Tarih” sergisinin açılışı, “Anne Frank – Kısa bir Yaşam” belgeseli ile “Son of Soul” adlı film gösteriminin yanı sıra, Doç. Dr. Umut Uzer, Karel Valansi ve Serdar Korucu‘nun konuşmacı olarak katıldığı bir de panel gerçekleştirildi. Etkinliğe yüzün üzerinde kişi katıldı.
- 2018 yılında, 17 Mayıs tarihinde “Anne Frank – Günümüz için bir Tarih” sergisi, 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi’nde açıldı. Sergi Ekim ayına kadar izleyici ile buluştu. Yaz boyu açık kalan sergi 5000’e yakın izleyici tarafından ziyaret edildi.
- 2019 yılında, 27 Ocak tarihinde Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma günü kapsamında Şişli Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde anma toplantısı düzenlendi. Toplantıda, SEHAK Yönetim Kurulu Başkanı F. Işıl Demirel, 500. Yıl Müzesi Müdiresi ve Kuratörü Nisya İşman Allovi, Şalom Gazetesi genel yayın koordinatörü Virna Banastey Gümüşgerdan ve Avlaremoz Platformu’ndan yazar ve avukat Betsi Penso konuşma yaptılar. Holokost: II. Dünya Savaşı’nı anmak ve anlatmak, Holokost’un müzecilik ve anma kültürüne yansımaları, Medya ve Holokost, Holokost bağlamında sosyal medya ve Antisemitizm konularının ele alındığı anma toplantısında 60’dan fazla katılımcı yer aldı.
- 2019 yılında, 30 Ocak tarihinde Çanakkale Belediyesi işbirliği ile Çanakkale Kent Müzesi’nde sergi kapsamında bir konuşma düzenlendi. SEHAK Yönetim Kurulu Başkanı F. Işıl Demirel tarafından gerçekleştirilen “Anne Frank’ın Hayat Öyküsü Üzerinden II. Dünya Savaşı’nı Anlamak”adlı konuşmaya 55 kişi katıldı.
- 2019 yılında, 18 Nisan tarihinde Mersin’de Kültürhane’de sergi kapsamında bir konuşma düzenlendi. “Anne Frank’ın Hayat Öyküsü Üzerinden II. Dünya Savaşı’nı Anlamak”adlı konuşma SEHAK Yönetim Kurulu Başkanı F. Işıl Demirel tarafından gerçekleştirildi.