top of page

17. İstanbul Bienal’inde Bayrak Projesi'yle Yer Aldık

Güncel sanat alanında çığır açan isimlerden biri olan Endonezyalı çevreci, aktivist, şair, yazar, görsel ve performans sanatçısı Arahmaiani, 17. İstanbul Bienal'i çerçevesinde 2006 yılından bu yana sürdürdüğü Bayrak Projesi'ni İstanbul'a taşıdı. 


Arahmaiani Bayrak Projesi
Arahmaiani, Müze Gazhane, Fotoğraf Sahir Uğur Eren

Arahmaiani'nin, Endonezya’nın büyük bir depremle sarsılan Yogyakarta kentinde 2006 yılında Amumarta Pesantren (İslami Yatılı Okul) işbirliğiyle başladığı ve sürekli yinelediği Bayrak Projesi, halkın katılımını ve demokratik ilkelere bağlılığı esas alan, her tekrarında, topluluğun belirlediği anahtar kelimeler ve meselelerin parlak renkli bayraklar üzerine dikildiği ve ardından sanatçının her toplulukla önceden çalıştığı koreografili kortejlerde katılımcıların bu bayrakları salladığı bir çalışma. 



Arahmaiani's Picture

Projenin İstanbul ayağı, Arahmaiani’nin kentte farklı gruplarla yaptığı buluşmalar sonucunda gerçekleşti. Türkiye’de ve çevresinde konuşulan dillerden kelimelerin kullanıldığı performans gösterisi, bienalin açılış haftasında sergilendi. SEHAK, Arahmaiani'nin demokratik ilkelere bağlılık, halk katılımı, sivil toplumun talepleri üzerine görüşme yaptığı gruplardan biri olarak Bayrak Projesi'nin parçası oldu. Sanatçı seçilen anahtar kelimeler ile hazırladığı bayrakları ise SEHAK'a hediye etti.



Fotoğraf Ute Meta Bauer, Kaynak www.act.mit.edu

bottom of page