
Bu film, Mersin’de Atatürk Evi olarak bilinen Mavromati Evi’ni ve Mersin’de yaşamış olan Rumların kültürel mirasını konu almaktadır.
Mersin'in kültürel mirasına dair önemli yapılardan biri de Mavromati ya da Christmann evi olarak da bilinen, günümüzde Atatürk evi olarak anılan müzedir. Mersin’in kentleşmesine ve yapılaşmasına önemli katkıları olan tüccar Konstantin Mavromati tarafından 1897 yılında yaptırılan ev Mavromati’nin kızının Almanya Konsolosu olarak görev yapan Christmann ile evlenerek yerleşmesi için yaptırılmıştır. Christmann konağı olarak bilinen ev, Christman’ların çocuğu olmadığı için kurtuluştan sonra Mavromati’nin damadı Fedon Tahinci’ye kalmıştır. 1972 yılında Nebil Hayfavi tarafından satın alınan binada Toros Koleji açılmıştır. 1976 yılında Kolejin kapanması üzerine boş kalan binanın, Atatürk Evi olarak kullanılması 1978 yılında belediye encümeni tarafından kararlaştırılmıştır. 1981 yılında Kültür Bakanlığı tarafından kamulaştırılan binanın 1985’te başlanan onarım ve düzenleme çalışmaları tamamlanarak 12 Ekim 1992 de “Atatürk Evi ve Müzesi” açılmıştır. Kent belleğinin önemli unsurlarından biri olan Mavromati’nin evleri dışında şehirde yaptırdığı pek çok eser de bulunmaktadır. 1886 yılında kurulan Mersin Ticaret Odası’nın kuruluşunda katkısı olan Mavromati Taş Han olarak bilinen yapıyı, bugünkü adıyla Çukurova fabrikalarını ve Cumhuriyetten sonra Cumhuriyet Un Fabrikası olarak adlandırılan fabrikayı, günümüzde ayakta olmayan Ayios Georgios Rum Ortodoks Kilisesi'ni ve Mersin limanındaki çeşitli iskeleleri yaptırmıştır. Arsasını bağışladığı Yeni Cami’nin yapımına ise 1900 yılında başlanmış planı büyük tutulduğundan yarım kalan inşaatın tamamlanması için yine Mavromati maddi yardım yapmıştır.
Taş Bina filminin hazırlandığı Mersin Hafıza Yürüyüşü, Avrupa Birliği tarafından finanse edilmiş olan “Anne Frank’ın yaşam öyküsü üzerinden temel haklar ve demokratik değerler öğretimi” projesi kapsamında, 26-28 Nisan 2019 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir.
Mersin’de bulunan Mavromati Evi’ni konu alan Taş Bina filmi, Mersin Hafıza Yürüyüşü eğitimi katılımcıları Alime Hatıra, Büşra Çetinkaya, Havva Pişkin ve Kadir Canpolat tarafından hazırlandı. Film için katılımcılar, Mavromati Evi’nin bulunduğu bölgede pek çok kişiyle röportajlar gerçekleştirerek binanın tarihi ile ilgili sorulara yanıt almaya çalıştılar.
Taş Bina Hafıza Yürüyüşü filmi için, Gelişen Ticaret Değişen Kent MERSİN - 1850- 1950 kitabının yazarlarından, Çukurova Üniversitesi öğretim üyesi, Akdeniz Kent Araştırmaları bölümü üyesi Tülin Selvi Ünlü katılımcıları Mersin kenti tarihi hakkında bilgilendirerek, onlara rehberlik etti.